Reklama
 
Blog | Richard Juřík

O volbě prezidenta 2013 v jedné malé zemi v srdci Evropy

Vždy před volbami se modlím za to, aby bylo koho volit a aby obyvatelé této země vzali rozum do hrsti. U nadcházející volby prezidenta se nakonec ukazuje, že je z koho vybrat, jakkoliv to zprvu vypadalo bledě. Dopadlo to dokonce tak, že tato mnohost kandidátů je díky většinovému systému úskalím těchto voleb. Je potřeba se nad tím zamyslet poněkud jinak, než „mně se líbí zrovna ta nebo ten,“ protože jaksi se nikdo z nich nestane prezidentem z 10 %, a tyto hlasy jdou vlastně do kapsy favorita.

 

Předpoklady:

Nechceme za prezidenta Zemana nebo Fischera, tedy volíme někoho z ostatních kandidátů (Karel Schwarzenberg, Jiří Dienstbier, Táňa Fischerová, Zuzana Roithová, Vladimír Franz, Jana Bobošíková, Přemysl Sobotka).

Reklama

 

Problém:

Zeman má zřejmě dost navrh, Fischer je mediálně zprofanovaná figurka, tito dva jsou v průzkumech mediálních agentur uváděni jako favoriti. Lidé, kteří se o volbu příliš nezajímají sotva ví něco o dalších kandidátech, tito dva jsou mediálně nejvíc vidět -> tito voliči si vyberou z těchto dvou kandidátů pro ně menší zlo. Dále hodně lidí má strach, že jejich hlas „propadne,“ když nebudou volit někoho z této dvojice – vliv průzkumů.

A především – ostatní kandidáti rozmělňují hlasy mezi sebou.

 

Řešení:

Je proto potřeba sjednodit hlasy alternativních kandidátů tak, aby se dostal do druhého kola jeden kandidát z těch přijatelných proti Zemanovi a dostal tak příležitost se mu postavit a zvítězit. Podle všech ukazatelů mají největší šanci na to, aby postoupili do druhého kola Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier.

 Je zde třeba jako volič projevit jistou pragmatičnost. Uvědomme si, že náš „ideově“ nebo jinak nejlepší kandidát se nemůže stát prezidentem z 10%. Při nastalé situaci je potřeba shluknout hlasy a vybrat si mezi Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Dienstbierem. Jde o tyto dva jen proto, že již mají solidní podporu a šanci dostat se vůbec do druhého kola. Jde o to, že tito dva mají reálnou šanci překonat Fischera. Jde o to, že jsou oba přijatelní pro to, abychom se nemuseli dalších 5 let bát, kdy prezident udělá další špatný krok. A Zeman je záruka kvality pokračování Klausovské éry.

 

Jinak se dočkáme patové situace, kdy v druhém kole skončí Zeman a Fischer, byť bude mít třebas jen o 1 % navíc oproti třetímu v pořadí.

Kdyby každý ze 7 alternativních kandidátů dostal po 10%, pak Fischer 11% a Zeman 19%, postoupí Fischer a Zeman.

 

A pak teprve budeme volit nutné zlo.

 

Zvažte prosím tedy, jestli je pro Vás některý z kandidátů, kteří zřejmě nemají širokou podporu, Vaším jediným kandidátem. Protože je dost možné, že již nedostaneme v druhém kole šanci volit někoho z těch přijatelných.

 

Tímto se připojuji k výzvě Matěje Hollana.

 

 PS. Ohledně Franze, nic proti němu upřímně nemám a dlouho jsem nad ním přemýšlel. Ale jeho volbou bohužel dá každý hlas Zemanovi, z jednoho prostého důvodu. I kdyby Franz postoupil do druhého kola, tak proti Zemanovi nebude mít v konzervativní zemi šanci. A Česká republika je konzervativní země, zatím. Je opravdu velmi naivní myslet si, že by mladá generace přehlasovala střední proud. Pro starší lidi je to prostě nepřijatelný kandidát.

 Nehledě na to, kandidatura a podpora Franze má velký význam v symbolu nesouhlasu se současným stavem politiky, s tím, že snad až doroste nová generace, pokud neztratí své ideály v poločase dospívání, bude tato země politicky čistější a obecně otevřenější. Tento čas doufám nastane, ale v tuto dobu, v těchto volbách, to není reálné.

Chtěl bych tedy vzkázat mladým voličům, studentům a ostatním Franzovým stoupencům, že svým „manifestem“ revolty pomůžou tomu, že se na ně pak bude dívat Zeman, pověšený nad třídní katedrou.

 

Prosím, opravdu důkladně zvažte, jestli je pro Vás Franz opravdu jediný přijatelný kandidát.